Algemene voorwaarden betreffende BOARDROOM RENTAL POLICY | The boardroom

Chamber Boardrooms zijn beschikbaar aan gebruik met huurbasis. Kameractiviteiten hebben voorrang op alle andere boekingen. Het behandeling van de kamers mag het gewoon werk met de kamermedewerkers niet hinderen. In allemaal promoties plus mededelingen voor de vergadering / u evenement van uw bedrijf, mag de gegevens van het Brandon-kamer enkel als vergaderlocatie worden gebruikt. Elk verzoek aan het Brandon-kamer door uw vergadering / evenement te ondersteunen, te promoten of bij sponsoren of goed te keuren, moet eerst word goedgekeurd door de Brandon-kamer. Elke promotie of verkoop van producten of services tijdens uw vergadering moet eerst word goedgekeurd door de Brandon-kamer. Elke uitnodiging die wordt gedaan voor de nieuwsmedia ter dekking van uw vergadering / evenement in de Brandon-kamer moet eerst worden goedgekeurd door een Brandon-kamer.

the boardroom

  • Bevestiging. Boekingen zijn niet bevestigd ofwel gegarandeerd totdat een door de Kamer ondertekende Boardroom-overeenkomst is ontvangen. U ontvangt een bevestiging voor jouwe boeking zodra de overeenkomst is ontvangen.
  • Beschikbaarheid. Boardroom-boekingen zijn beschikbaar voor de klanten op basis van wie het aanvankelijk komt, de eerst maalt. Alle gasten moeten de kamer verlaten op of vóór de aangegeven eindtijd vermeld bij het contract. Ruimte voordat de directiekamer wordt alleen geboekt voordat de aangegeven tijden. Een Brandon Ruimte van Koophandel behoudt zichzelf het recht voor om de directiekamer te annuleren. In geval van annulering door de Kamer, worden de kosten van het boeking niet in rekening gebracht. Het Kamer behoudt zich eveneens het recht voor het verhuur betreffende de bestuurskamer naar bizar goeddunken erbij weigeren.
  • Betaling. Brandon-kamerleden deze de directiekamer huren, inslikken gefactureerd worden. Leden moeten een juiste reputatie beschikken over bij een Kamer. Niet-leden moeten hun huur betalen voorafgaand bij, of board-room.nl met de dag van hun boeking.
  • Annuleringsbeleid. Bij annulering tot 48 uur aan het reserveren wordt 50% van het totale huursom in rekening gebracht. Bij annuleringen binnenin 24 uur gelijk reservering werd 100% van de complete huursom in rekening gebracht. De Ruimte behoudt zichzelf ook de recht voor om een kamerhuur aan Chamber-evenementen bij annuleren.
  • Opstelling. De vergaderruimte op de bovenste verdieping is acceptabel voor 18 directiekamers. Het vergaderruimte beneden is passend voor maximaal 10 boardroom-stijl. Tabellen mogen niet worden verplaatst behalve voorafgaande toestemming. De organisatie die de kamer huurt, zijn verantwoordelijk aan het opzetten, opruimen plus zorgen datgene het pand goed werd beveiligd als de ruimte niet toegankelijk is. De kamer dienen in dezelfde staat word achtergelaten wanneer waarin dit is gevonden.
  • Eten plus drinken. Koffie en thee zijn bij koop (inclusief roerstokjes, room, suiker, koffiebekers). Andere benodigdheden zijn de verantwoordelijkheid van de huurder (dwz borden, bestek, servetten, enz. ) De kamer biedt genkel cateringdiensten, maar er karaf een lijst met leden worden verstrekt. Let op: voedsel en benodigdheden die zich in de keuken bevinden, behoren zelfs de Brandon-kamer en is niet beschikbaar voor behandeling.
  • Toegang en beveiliging. Beslist sleutel zijn nodig vanwege toegang te krijgen tot 8: 30 of onmiddelijke na 17: 00 uur. Dit sleutel moet uiterlijk door 17: 00 uur met het kantoor van de Kamer word opgehaald. Sleutels moeten het volgende dag naar het kantoor betreffende de Ruimte worden teruggestuurd (of tenzij anders overeengekomen. ) Indien de sleutel verloren gaat, zal de huurder dezelfde verloren sleutelprijs van dollar 50 oplopen en beheersen de privileges voor verhuur van het kamer word ingetrokken. Bij gebruik van het gebouw na 17. 00 uur is u van aanzienlijk belang dat het gebouw te allen tijde veilig is. Een enige toegang na 17: 00 zullen worden door de 11 th Street Building Entrance. Jullie moet dezelfde begeleider betreffende de deur hebben ondertussen de uitgang is ontgrendeld. Laat het deur met de uitgang niet open staan. Dit zou dit euvel moeten oplossen van personen die genkele deel uitmaken van de vergadering die het gebouw binnenkomt.
  • Het schoonmaken. Het huurder van de directiekamer gaat ermee akkoord alle verantwoordelijkheid op zich erbij nemen voordat de netheid van een directiekamer en deze terug te brengen naar de staat waarin deze zich bevindt: u afval moet worden weggegooid in de daarvoor bestemde ruimte, alle vuile vaat dienen worden schoongemaakt en de stoelen moeten op hen juiste plaats worden teruggebracht rond de tafel van de directiekamer.
  • Aansprakelijkheid. Het is erg wel verstaan dat een Brandon Kamer van Koophandel op geen enkele manier verantwoordelijk is voor persoonlijk letsel, achterstand aan eigendommen of andere aansprakelijkheden dat kunnen ontstaan tijdens het gebruik met hun faciliteit. Huurder gaat ermee akkoord de vrijwaring vrij erbij geven plus de Brandon Kamer betreffende Koophandel en de verhuurder, de Brandon Kamer betreffende Koophandel, aansprakelijk te houden aan dergelijke achterstand.

De huurder gaat ermee akkoord allemaal aansprakelijkheid bij aanvaarden met betrekking tot de acties van zijn / haar gasten. Een huurder plus gasten wordt gevraagd door de eigendom van Brandon Chamber ofwel Commerce bij respecteren. Alle artikelen (voedselproducten, benodigdheden, incidentele effecten) dat niet rechtstreeks door het huurder belanden verstrekt, word geacht erbij behoren zelfs Brandon Ruimte van Koophandel en haar personeel plus zijn daarom niet toegankelijk voor huurder en gasten. Huurders is aansprakelijk aan eventuele beschadiging aan de faciliteiten en / ofwel inhoud plus inrichting. Allemaal schade dienen onmiddellijk bij de kamermedewerkers worden gemeld. Van Room Renters wordt verwacht dat zij alle reparaties plus vervangingskosten betreffende eventuele schade aan de faciliteit zelf en / of de inhoud daarvan dekken. Huurders zijn niets om items achter erbij laten in de directiekamer, keuken of kelder. Alle items die niets behoren tot de Ruimte van Koophandel moeten worden verwijderd eruit het gebouw wanneer de huur zijn voltooid. Een Kamer betreffende Koophandel zijn niet verantwoordelijk voor verloren of beschadigde items deze achterblijven in het gebouw van een Kamer. Schakel de lichten uit als u weggaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *